Având în vedere realitatea românească, fiecare dintre noi ne punem această întrebare. Din păcate, nu este o întrebare retorică, deoarece vedem zilnic tot felul de ticăloşi ce o duc bine, în palate somptuoase, cu maşini de lux şi milioane de euro în conturi din paradisuri fiscale, ba chiar, având funcţii importante în instituţii ale statului (despre o parte din bestiarul ticălosului am mai scris în ziarul Adevărul, din 6 şi 13 septembrie 2014).

Secvențe din filmul TICĂLOȘII – anul 2007

CUM ESTE POSIBIL CA CEI TICĂLOȘI SĂ PROSPERE ?,

şi am în vedere acele condiţii care sunt necesare (sau suficiente, sau necesare şi suficiente) pentru existenţa ticălosului prosper. Se pare că ticălosul este prosper dat fiind faptul că este mult mai uşor
să mintă decât să spună adevărul, mult mai simplu să fure, decât să muncească, mult mai eficient (pentru el) să facă fărădelegi, decât să respecte legile juridice sau morale.
Ajuns aici, să notăm un lucru interesant.
Ticălosul prosper este cel lipsit de fibră morală, adică cel care nu ţine nicidecum să fie bun, drept, corect, într-un cuvânt virtuos (ca să mă folosesc din nou de terminologia lui Aristotel). Or, acest lucru îl face nu pentru că aşa s-a născut, ci pentru că aşa vede în jurul său, aşa îi spun părinţii şi prietenii etc.
Aşa cum multe specii de animale trăiesc împreună în sute sau mii de exemplare, formând roiuri, bancuri, cete, turme etc., tot la fel ticăloşii au fiinţă numai împreună.

Ei nu au identitate personală, proprie fiecărui individ în parte, ci preiau identitatea grupului de
ticăloşi din care fac parte. Ei nu sunt nimic în afara grupului, nu au fiinţă în afara grupului, ci numai în interior.

Este posibil ca cititorii noştri să obiecteze că lipsa fibrei morale ar putea explica ticăloşia, dar nu şi prosperitatea, bogăţia ori luxul celor ticăloşi. Într-adevăr, lipsa fibrei morale trimite mai direct la obiectul ticăloşiei decât la condiţia de posibilitate a ticălosului prosper. După mine, cel puţin în România (deşi, îmi închipui că aşa este cazul şi în unele ţări africane sau sudamericane), ticălosul prosper este posibil datorită gregarităţii.

Adrian Niţă – 7 septembrie 2017
sursa: adevarul.ro

GREGÁR
I. adj. (despre animale) care trăiește în cete, în grupuri compacte. ♦ (fig.) spirit ~ = spirit de turmă, atitudine de supunere oarbă.
II. s. m. 1. membru al unei fracțiuni politice, al unei organizații, lipsit de orice inițiativă autonomă

LISTA TICĂLOȘILOR

COSTOIU Mihnea Cosmin, Rector, Universitatea Politehnica București

SPÎNU Ionuț Cezar – Rector, Universitatea din Craiova

POPESCU Alin Cosmin – Rector, Universitatea de Științe ale vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara

Pistrițu G. Alina-SORINA – Secretar Șef, Universitatea din Craiova

Magdalena Mihai – Prorector baza materială, Universitatea din Craiova

Pătru Ion – Director Științific ICMET Craiova

Iordache Ioan – Director General ICMET Craiova